seda väidet „valige inetus, kuna inetus peab kauem vastu kui ilu“ saab interpreteerida kuidas tahes. see, kes on teatanud, et tema valib inetuse ja pakub mulle sellest valikust inetust kui n-ö parimat, peab suutma ilul ja inetusel vahet teha. kuna ma ei tea ja ei saa ka teada seda, millised olid nikolsoni inetuse ja ilu kriteeriumid, siis ma parem valima ei hakka. mulle tundub, et teema on milleski muus kui selles, mida tuleks valida ja mida mitte.
võib-olla taheti sellega viidata millelegi muule - nt vastupidavusele ajas ja miks mitte ka vanusele, vanenemisele jms. võib-olla ei tahtnud ta nende vastandamisega väljendada mitte inetuse vastupidavust, vaid ilu suhtelisust ja muutlikkust?
võib-olla taheti teatada, et selle väärtus muutub (muutub ajaliselt teiseks nähtuseks st).
vs on ajal selline, mis suudab muuta midagi inetuks ja ka vastupidi – inetu(s) muutub millekski, mida hakatakse väärtustama sellena, mida ta ei olnud. st nähakse ka inetuses ilu.
kui see oleks ajaline vastupidavus, siis saaks väljendada seda ka teisiti - „valige inetus, kuna inetus peab ajale kauem vastu kui ilu“. sellest väitest tulenevalt on inetus ajaliselt vastupidavam (s.o teatud ajani), kuid kas st seda, et ka n-ö kauasäiliv?
kui muudaks teksti ja paneks sinna säilivuse, saaksime midagi sellist - „...., kuna inetus säilib kauem kui ilu“. ma ei tea, kas see muudaks midagi paremaks. millal on „kauem“? kust me teame seda, kui kaua on kaua?
ilu ja inetus on suhelised ning ajaliselt muutumises, nii on ka nende säilimisega ja mitte säilimisega. kui ilu oleks peamiselt midagi välist, siis jah, säilitatakse teatud välimus (kui tahta seda säilitada), kuid seda ka teatud ajani. mis saab ilust peale seda? devalveerub ja muutub inetuseks? vs milleksi muuks?
ehk muudab ilu säilitamine ilu inetuks?(kui tahetakse säilitada seda kauem kui nn inetust, ülesäilitamine). kuidas ja kui kaua tuleks säilitada, et see ei hakkaks inetusena paistma ja ei muudaks suhtumist?
ja võib-olla ka nii, et ilu ja inetus on midagi ajatutja suhtumine on see, mis neid muudab vs säilitab jne.
nt selline variant