Minu 20-aastase kogemuse kohaselt on Eestis (ilmselt ka mujal) küll ja küll naismodelle, kellel pole midagi selle vastu, et usaldusväärsele isikule poseerida kas väga paljastavalt või väljakutsuvalt, kuid seda kindlatel tingimustel.
Suurem osa neist ootab kas suurt tasu või meelitavat tasu + vee- ja tulekindlat kirjalikku lepingut piltide-videode mitteavaldamise kohta. Ja muidugi peab enne seda olema tehtud mingi hulk toredaid, täiesti riides sesse, sest koheselt aktile mängiv fotograaf ei saa neilt varasemate negatiivsete kogemuste põhjal iial isegi esimese sessi nõusolekut.
Kahjuks on nii mujal kui ka meil hulk "kaameraga mehi", kelle tegelik eesmärk on modelli seksuaalne ärakasutamine, mitte mõlemale osapoolele meeldivate, eelnevalt kokkulepitud võtete loomine. Ma olen modellide juhendamisel näinud hulganisti tüüpe, kelle "portfoolio" koosneb teistelt fotograafidelt varastatud võtetest ja nende ideed on kõike muud kui esitatud portfoolio.
Mingi osa modellidest on alati nõus ka avaldamisega, kuid tasu peab olema nn "väärikust säilitav". Nemad ei tööta enamasti Eesti fotograafidega, sest välismaal on töötasu sageli palju kutsuvam. Kahjuks on ka välismaal hulk pettureid, kes nende usaldust ja/või rahasoove ära kasutada püüavad. Siin on modelli sisetundel ja kogemusel väga oluline kaitseroll.
Väike osa armastab lihtsalt tähelepanu ja neid ei häiri paljastavate piltide ega videode avaldamine ning neid paneb naerma märkus: "Kuule, sul on alt kõik näha, muuda poosi." Millegipärast loodab 99% mehi, et kõik aktimodellid on sellised. Tegelikult on aktimodellid väga erinevate piiride ja soovidega, isegi kui internet selle kohta väga julgelt valetab.