kiremorvar – aga kas sa teed vahet silmaga tehtavatel vaatlustel ja mikroskoobi kasutamisel?
sa kõrvutad omavahel halvasti võrreldavaid asju. mis on kilomeetril või sentimeetril ühist kellegi subjektiivse hinnanguga?
väga vähe ju. hinnangud ei ole täpselt mõõdetavad. kellegi mõõte teades sa võid veel kujundada välja oma arvamuse ja järeldusi teha, aga olemasoleva hinnangu järgi pole enam kerge millegi mõõte ära arvata. või tead sa täpselt öelda, mitmele sentimeetrile vastab „suur“? mina näiteks ei tea. sama asi „täieliku minikaga“.
suurus asub kahe kõrva vahel – seda ma üritasingi sulle selgitada.
kui ma leian, et on alahinnatud kellegi mõõtusid, siis ei tulene see mitte sellest, et ma ei oskals "minil" ja "mikrol" nt vahet teha, vaid sellest, et me näeme asju erinevalt. minu jaoks ongi need samatähenduslikud. seni, kuni ma midagi mikroskoobiga vaatama ei pea, on tegu väikesega, aga silmale täiesti nähtava asjaga.
seega toimib veel kuidagi
kui mitte minu, siis kellegi teise peal.
„täielik minikas“ tähendas seega midagi väga väikest (ca 5-7 jne), kohe ebameeldivalt väikest, aga ma ei näinud enda ees midagi sellist, vaid täiesti tavalist, keskmises suuruses olevat tilli. kui keegi teine näitaks mulle teistsugust tilli ja seletaks siis, et see on „täielik minikas“, siis ma arvatavasti kujutaks ka endale midagi sarnast ette(st kindlasti midagi väiksemat), olgugi et see till võib olla väliselt erinev ja see võib olla tegelikkuses koguni suurem kui minu poolt praegu pakutud „täiesti tavaline“ või „keskmine“.
saad aru erinevustest?
see, mis kellelgi on või ei ole, on tõlgendamise küsimus ja natuke eelistuste küsimus ka.
ei ole mingit vahet, millise hinnangu ma antud kontekstis „minile“ või „suurele“ annan, sest kõik on suhteline ja tähendused on kogu aeg muutumises. ühest vastust sa ei saagi.
kui keegi on otsustanud, et talle on see või teine asi vastuvõetamatu (nt tehakse sulle kirekas selgeks et, sul on „täielik minikas“, mis siis et sa seni teadsid teiste arvamuste kohaselt endal olevat „täiesti normaalse“ või „keskmise“) või sina tervikuna talle ei meeldi, siis ikkagi on su mõõdud „valed“, mõõda ennast palju tahad.
paljud vaidlused saavadki alguse sellest, et tõlgendatakse samu asju erinevalt ja siis ei jõuta omavahel kokkuleppele. ühtede meelest on 10 cm väike, aga teistele veel ok jne. tegelikult on kõigil õigus olnud.