ma saan lastest ja nende vajadustest aru. enda pealt ja oma kogemustest teangi seda, et see tegemine ei ole ainult korraks, vaid ta on eluaegne ja tahab pidevalt endaga tegelemist jne. see suhtumine ongi kujundanud olukorra, miks mul endal neid veel pole... ja ka selle, miks ma ei ole tahtnud veel saada.
et siis parma arvates 30ndates olles on vanast peast tegemine ja pole enam normaalne?
kooliealine, olgugi et täisealiseks saanud vanem on normaalsem? ma tean, see on teine äärmus, aga ma ka ei poolda seda, kui laste saamist alustatakse eas, kus endal veel elu ees on ja otsitakse oma kohta.
ja mis siis olulisem on? kas see, kui vanalt sa lapsi kasvatama hakkad või sinu enda teadmised elust, kindluse olemasolu, kogemused laste kasvatamises jms? vanus ei ole ju ainuke tegur, mis kasvatamisel määrav on.
see,mis lapsest edasi saab, oleneb ka sellest, kes last kasvatavad ja kes kui palju temaga tegelikult koos on – kas nendeks on peamiselt tema oma vanemad või antakse teda ka vanavanematele (või koguni tuttavatele) vahel kasvatada. tavaliselt tehakse seda siis vaheldumisi, aga alla 20 ja natuke üle selle ea olevate vanemate puhul täidavad neid kasvatamise kohustusi enamasti need nn „vanaemad“ ja „vanaisad“, kes on ise vanuses 30+,40+ jne.
ma arvan ,et kui maailma avaramalt vaadata, siis nii või teisiti puudutavad lapsed vanemate inimestega kokku. see on vältimatu.
aga jäljendatakse ikkagi neid, kes temaga pidevalt tegelevad. ise peab inimeseks jääma n-ö (nii nagu kiremorvar arvas).