muidugi on iha.ee ja FB suunitlus teine ja selles nad ei ole võrreldavad, aga asi ei olnud praegu selles.
asi oli kellegi piltides ja teistes isikutes, keda seal peale enda eksponeeritakse ning selles, kas nad võiksid ise olla sellest teadlikud ja kas nad võivad olla andnud kellelegi nende avaldamiseks oma nõusoleku või mitte.
see oli teemaks.
te olite siin nõus sellega, et tahate ise valida, kas teist siin midagi avaldatakse või mitte (seda enam, et tegemist on internetiga, kus pildid salvestatakse).
jah, see võimalus peaks isikutel olema, aga teisalt ma arvan ka seda, et keegi ei hakka teistelt eraldi mingit nõusolekut taotlema. see on ka vist peaaegu võimatu (nt kuidas saada need isikud sealt samal ajal nõusse?).
ja teiseks...kui sind pildistatakse, siis teine võib arvata, et sa oled ise ka nõustunud sellega, et sa seal oled. milleks seda veel kinnitama hakata?
piltide tegemine on enamasti kellegi isiklik asi ja nende vahetamine, avaldamine jms tugineb vastastikusele usaldusele ja nendele suhetele, mis sul kellelgi teistega on. teine teema oleks see, kui pilditega peaks tehtama midagi, mis ei ole enam sinu huvides.
siis ongi see, et kas ma tahan, et need oleksid siin portaalis.
kui ma tunnen inimest ja saan teada, et ta minu teadmata midagi siin minu kohta levitanud (nt oletame, et tegemist on minu exiga, kes on teinud endast ja minust veidi pilte, võimalik et isegi mitte riides) ja see mulle ei meeldi, siis ma muidugi nõuaks talt, et ta seda ei teeks ja hea on, kui ta tuleks mulle siis vastu, aga tegelikkuses ta ei pea vist minult selle kohta nõusolekut saama.
ta võib seda teha ja ma võin temalt tahta, et ta minult enne uuriks, aga kas ma saan talt nõuda seda?
kui pildid on teise omad (ja arvatavasti on need tema valduses), siis ta võib teha nendega, mida ise tahab ja ma ei saa sinna midagi teha. see ei olene enam minust. v.a siis, kui on teada, et ta tahab esineda nende piltidega kellegi teisena või teeb midagi muud seaduste vastast.
seega ma arvan, et see, milliseid pilte matuba siin avaldab, oleneb juba temast endast. teiste arvamus siin eriti ei loe.
ja kui tahta võtta seda asja eetika koha pealt, siis ma ei pea selliseid arutelusi tema või kelle tahes teise piltide asjus siin ka eetiliseks tegevuseks, olgu nendel piltidel teiste arvates mis tahes.
kui tuntakse huvi selle vastu, kas keegi nõus oli, siis võiks teisi huvitada ka see, kas nt matuba ise on nõus sellega, et tema asju siin tema teadmata arutatakse.
temaga vist ei ole keegi suhelnud nagu ma aru sain.
keegi avastas mingid pildid, mida ta ei pidanud ise vajalikuks siin esitleda ja hakkas tegema tema ja ta piltide kohta oletusi.
no kuulge. kas nii aetakse praegu asju?
ehk on matubal teine arvamus ja vahest on need teised isikud isegi teadlikud sellest ja tunnevad ennast igati rahulikult? ei ole vaja tekitada endale probleemi asjadest, mida tegelikult ei tea.
kui on vaja arutada seda, mitu inimest peab piltidel olema ja kuidas nad nõusse saada jne, siis võib seda teha ka teiste pilte sellesse kaasamata.