ei ei ei...
Sa ilmselt oled veidi valesti aru saanud kohtuveskite ideest.
Sinu näide on see, mis on meil olemas praegu ning see ongi põhjus miks 2 inimest alla ajanud (surnuks) inimene saab tingimisi ning siinsamas kohvimasina varastanud isik läheb kinni - see ongi meie süsteem, kus otsust teeb kohtunik.
Selles kohtusüsteemis millest räägin mina (see läänes toimiv asi), on ette antud ülem ja alam-määr (karistusseaduse poolt) ning süüdistaja nõuab üht või teist karistust. Kui nõutav karistus on liiga range siis see selgub kohtuprotsessi käigus ning selle nimi on kuriteo koosseisu tõestamine. Seega kohtunik selles süsteemis, mitte ei määra karistusi vaid jälgib, et kohtuprotsess ise oleks seaduslik. Ta on nagu valgusfoor mis korraldab liiklust vastavalt etteantud protokollile. Kohtunik selles süsteemis pigem on karistusmäärade alandaja (juhul kui protsessi käigus selgub et kuriteo koosseis ei ole vastav nõutavale karistusele).
Karistuse otsus tehakse vandekohtunike poolt kamba peale ja see pole mitte karistuse määr vaid see on lihtne - süüdi antud kuriteos või mitte. Karistuse määr ise aga on juba ette teada ning selle on määranud süüdistav pool kooskõlas seadustega ning kannatanu sooviga.
See on tegelikult vägagi õiglane süsteem sest siis saab kannatanu osaleda karistuse määramisel - advokaat vaid aitab.
Just seesama spekulatiivne näide (vägistatud tütar) millest meil see kohtusüsteemi jutt algas ongi väga hea näide, et see süsteem ongi õiglane. Kannatanu, ehk too vägistatu, ning tema vanem saavad osaleda otsuses, kas kuriteo teinud inimene väärib elu või mitte - nemad on need kes karistuse ränkust nõuavad ja nende advokaat on see, kes ütleb ära, kas vastavat karistuse määra on võimalik määrata või mitte, olemasolevate tõendite alusel. Ja ma usun, et sellise vägivalla all kannatanud inimese jaoks, ei ole mitte mingi probleem elada elu lõpuni teadmisega, et tema otsuse läbi sureb see kes talle neid kannatusi põhjustanud on.
Ja surmanuhtlusest proovitakse loobuda vaid selle humanismi tõttu. Kuid mina leian et need humanistid lihtsalt ei ole olnud ise nende kannatanute nahas kes pooldavad surmanuhtlust. Ma ise pooldan seda pigem distsiplineeriva eesmärgiga
Kuid tunnistan ausalt, et kui näitena toodud kuritegu peaks aset leidma, siis mina isegi ei süüdistaks kannatanut, kui pärast kohtuotsust ta ise selle vägistaja ära tapab.