Jah, eks millessegi/kellessegi uskumine/mitteuskumine on täiesti individuaalne ja vaba suhtumine, mis aga ei põhine ühelgi faktil ega tõel, vaid ainult isiklikul arvamisel/mõtestamisel/mõistmisel millestki. See on lubatud kõigile.
Näiteks ümberlükkamatu fakt on, et 2+2 = 4, sest nõnda kinnitavad matemaatilised reeglid, mitte vaid üks inimene.
Näiteks mõnd ajaloolist sündmust aga ei saa alati faktina esitada, kuna pahatihti on selle kirja pannud vaid üks isik, ja nagu öeldakse, kirjutab ajaloo võitja.
Alati võib aga keegi ka öelda, et tema ei toetu matemaatilistele alustõdedele ning kinnitab, et 2+2 = 5. Kõige hullem on aga millegi pimesi uskumise/uskumatusega. Siinkohal lüüakse silmaklapid ette ning kinnitatakse vaid üht, just enesele sobivat maailmavaadet, nägemata ja mõistmata siinkohal teist osapoolt. See on fanatism, mis ei toetu ratsionaalsele mõtlemisele, vaid muudab rahva automaatselt ühe teatud maailmavaate esindajate pimedateks järgijateks. Hüüdlausest "Mõelge oma peaga!" on saanud poliitiline farss, sest mida sa ikka mõtled, kui puuduvad teadmised ja kogemused teatud teemas.
Lisaksin, et ei AIDS ega ka mitte vähk ei ole kiirelt vohavad taudipuhangud, mille sa võiksid endale kärmelt ükskõik kustkohast kaela saada. Kui ma õigesti mäletan, siis on AIDS'i/HIV vastu olemas täiesti toimivad ja edukad ravimid, mis pikendavad eluiga ja parandavad elukvaliteeti suuresti. Vähk aga on maailmas möllanud juba sama kaua, kui inimene puu otsast alla maale kolis. Esimene kirjapandud ürik sellest räägib ühest Egiptuse valitsejannast, kes kasutas ohtralt erinevaid iluvahendeid ja kuidas ta sellest nahavähi sai ning lõpuks ka otsad andis. Kuid taaskord - see pole pandeemia, vaid üks paljudest rasketest surmaga lõppeda võivatest haigustest, nagu ka erinevad südamehaigused, kõrgvererõhutõved jne. jne. jne. Loetelu oleks piiritu.
Lõpetuseks pisut teist laadi juttu, seda nimelt tervishoiutöötajate ja patsientide teemal.
Viimase kolme kuu jooksul olen haiglas veetnud juba peaaegu et 1/3 koguajast. Kardiokirurgias vestlesin kahe nädala jooksul varieeruvast vanusest inimestega, kes olid saanud ka vaktsiinist tõsised vastunäidustused, sealhulgas raskemad südamekahjustusedki. Nooremate seas leidus aga neid, kes uskusid, et just vaktsiin päästis nad hullemast. Viibides hetkel covidi osakonna isolatsioonipalatis näen ma aknast oma silmaga paari meetri kauguselt noort ema, kelle laps mainitud viirusega võitleb, ja seda juba päevi. Taolised vahetud vaatepildid panevad sind mõtlema ja tajuma kordades paremini kogu situatsiooni ühtse tervikuna. Ei uudised televiisoris ega postitused FB's ei suuda edasi anda reaalses maailmas kogetuse tunnet. Seega kõik see, kuidas ja mismoodi mõni haigus kellelegi mõjub, on ääretult individuaalne. Tähtis on teada ja saada kuulda mõlema osapoole mõtteid, inimesi mõista ja kuulata nende läbielamistest, mitte aga tormata kaitseseisundisse ja asuda kohe kellegi "poolele". Tänulikud võivad olla need, kes paranevad kergelt ja seda tüsistusteta. Vanus ja kaasuvad haigused on loomulikult vesi tõveveskile.
Siinses osakonnas on tipptasemel personal, kes teeb vahetusi 24h tagant. Pidev kaitsevahendite seljast võtmine, vahetamine, lamavate patsientide eest hoolitsemine, proovide võtmine, kogu info talletamine ja lisaks sadu muid tegevusi võtavad nendeltki viimase ja seoses sügise saabumisega hakkab kerkima ka kurnatuse tase. Niisiis mõelgem neile tublidele meestele-naistele, noorukestele õdedele, arstidele ja kõigile, kes annavad oma panuse selleks, et inimesed saaksid ravitud olla. Isekus tuleb heita kõrvale, jätta maha see pidev mina-mina suhtumine ja mõelda ka end ümbritsevatele inimestele.