ok, proovime pagari asemel koristaja näitega
meil koristavad kordamööda kolm ukrainlannat-võõrtöölist. nende kodumaa mõistes on siinne koristaja palk suur raha, piisav tasu, millega rahul olla. kuna ma olen tavaliselt kontoris viimane, näen just mina nende stiile ja harjumusi (ja tean nende perede lugusid jne). üks laulab endale rahvalaule ja vaatab lilled üle ja küsib, et jõulukaktus tahaks õitsema hakata, aga tema jaoks liiga kuiv, kas seadmeid ei sega, kui ta õhu niisutamiseks taime ümber veetaldrikud seab - ning vaatab nädal hiljem hardunult õisi. teine paneb kõrvaklapid pähe ja rokib omaette need paar tundi, lõpetuseks piruetitab ruumid läbi, et rahule jääda. kolmas töö tegemisest ja ärategemisest nii nähtavat rõõmu ei tunne, aga ka temal on silma mustuse märkamiseks ning kohusetunnet kõik pinnad üle käia. et siis: nad naudivad oma tööd
ma ei tea, kuidas esiorja jaoks, aga minu jaoks ei ole okei neile öelda: tule löö minu kodu läikima. ja et koristamine on inimese baasvajadus - igaüks, ok, enamik püüab oma ümbruse enam-vähem korras hoida -, tule korista tasuta. absurd ju? ehkki ma olen vähemalt neist esimesele valmis sellist lisateenistust pakkuma, kui temal peaks jaksu ja tahtmist olema
aga kindlasti ei hakka ma keeldumise korral nädalast nädalasse vinguma, et ahnus ja ebanormaalne ja miks peab keegi tema rõõmu kinni maksma vms.
mu euro-õde pidas õigeks materjal ja aeg kinni maksta isegi siis, kui ma tema tütardele taskunukud kudusin. ehkki minu jaoks oli see nuputamine ja nokitsemine nauding
slave, mis ikkagi sinu jaoks keeruline on? kui sa tahad midagi sellist, mida teine teeb, siis sa küsid, mis tingimustel ta sulle võimaldab. kui tingimused ei sobi, siis lepid, et pole sinu jaoks, ja jätad ta rahule
aga miski paneb su kuude kaupa isiklikult ja mingi ahnuse-halaga ründama (rõhutan, et ilusat ja haritud) naist, kes sind korduva vestluse vääriliseks ei pidanud. kes ütles, et tema aega saab osta tunnihinnaga, aga eraeluliselt sa teda ei huvita. täpselt samuti tunnihinnaga saad osta ka coachi, progeja, koristaja aega. vahe on sinu peas, ja sa käitud täpselt nagu kverti: ajad ila