eks see kokku mingi kinnisidee annab. võimaldab kontrollida olukorda, kus tegelik kontroll/ülevaade teise üle/teisest puudub (aga tahaks seda omada) või ei olda võimelised seda endale haarama. see tähendab üheselt võimu teise üle ja võim säilitatakse teise üle seni, kuni tegija ise jääb varjatuks. selles see mõte seisnebi, et üritatakse olukorrast üle olla. siis oma võimete ülehindamine. ebakindlus ja madal enesehinnang.
madal valulävi, võimetus taluda äraütlemisi, kriitikat jne ja adekvaatselt neile reageerida. jätaks patoloogilised nähud praegu kõrvale.
põhjusi leiab mitmeid ja ma tõin välja ainult mõned neist, aga see, kes veidike mõtleb, näeb ära, et kõik sellised võtted ja teod viitavad teatud isiksuseomadustele, teatud tüüpi mõtlemisharjumustele ja sellega otseses seoses olevale tegutsemismudelitele.
tõrked suhtlemises sisuliselt. võimetus luua teistega lähisuhteid jne.
siit annab juba teha järeldusi, miks neid võidakse teha.
lühidalt võttes soovitakse varjata teiste eest enda puudusi. hirm nõrk olla.
varikas võimaldab jätta mõned kaheldavad isiksuseomadused mõneks ajaks teadmatusse ja luua teistega kontakt/illusioon lähedusest, mis siis, et see põhineb pettusel ja et saadud rahuldus on kõigest lühiajaline, aga see toimib.
kui nad ei oleks need, kes nad on, siis ei oleks neil varikaid üldse vajagi.
minu arvates algab kõik isikust endast. ma võin juba isiku järgi ära öelda, kes on võimeline varikaid tegema ja neid omama ning kes mitte.
kui isiklikest kogemustest rääkida, siis mul pole ühegi varikaid teinud isikuga siiani head läbisaamist olnud ja ei saa arvatavasti ka olema.
seega minuga suheldes raiskate ainult minu ja enda aega, kui neid teete.
millegipärast arvan, et siin te tõelisi tegijaid tõtt rääkimas ei näe. räägivadki need, kes ainult aimavad põhjuseid, aga ei tea asjade sisu.
isegi, kui tegijad vastaksid siin enda eest, jääksid nad seda tehes silmakirjalikuks ja varjaksid lõplikku tõde. vastasel juhul kaotaks varikate tegemine mõtte ja kes tahaks oam ametisaladusi teistele avaldada.