Foorum
1
2
2012-01-06 07:59
Kas teie vanus on seadnud mingeid piiranguid?
Näiteks ei saa ma oma vanuse tõttu igale poole euroopasse tööle minna,kuna seal on vanusepiirang +-30..
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 10:12
Seni veel ei ole. Samas Eestis võib vabalt juhtuda, et see vanusepiirang on kinni vaid töölevõtmist otsustava isiku eelarvamustes. Olen seda kõrvalt näinud. 50 aastast naisterahvast ei võetud tööle, kuna arvati, et ta ei suuda piisavalt kiiresti tegutseda ja liikuda treppidest üles-alla. Aga võttis tööle selle naise hoopis teine osakonnajuhataja, kellel polnud eelarvamusi ja just see naine osutus kogu organisatsiooni kõige võimekamaks ja väärtuslikumaks töötajaks. Seega, ärge kandke inimesi liiga vara maha, neist võib kõigile kasu olla
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 11:56
No kui tööks on tippsport või noorteriiete promomine, siis keskealisel või pensionieas inimesel muidugi sinna eriti asja pole. Aga seda ma küll ei tea, et Euroopa Liidus mingi riik rakendaks tööjõu vabale liikumisele vanuselist piiirangut. Austraalias võib see ehk jutuks tulla nende aastaste töölubade osas. Enaikel töökohtadel minu arust vahet pole, kui vana oled - oskused ja töötahe on tähtsad.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 12:53
On coyake, on. tean seda endakäest, kui otsisin ise tööd ja selle mittesaamine ilmselt vanuses kinni. Tegelikult mingi aeg ka ise tööandjana hakkasin vanusele piirangut tegema, aga vastupidi. Eelistasin veidi vanemaid noortele. Arvan, et pigem vanem ja oskaja, kui noor ja lisaks mitteoskajale on nad tihti ka purulaisad ja joodikud. Kui neid terve kamp on, siis võib see olla lausa katastroofiline iming
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 13:05
Eesti tööandjatele pole vist veel päriselt pärale jõudnud, et vanemad on stabiilsemad. Noortest ei tea ju kunagi, millal neil jooksuaeg peale tuleb.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 13:18
Vanematest arvatakse sageli, et nad on stagnantliku mõtlemisega ja ei võta uuendusi vastu. Sageli on see ikkagi kinni otsustaja enda vanuses või hirmudes. Ja ega seda otse kandideerijale välja ei öelda ju, et vanuse pärast ei võetud, heal juhul selgub see kuskilt mujalt kõveraid teid pidi.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 13:45
tegelikult polnud asja point ainult töös...,lihtsalt tahtsin teada teie arvamusi,kas vanus on seadnud mingid piirid ükskõik,kus kohas või olukorras-näiteks valite te vanusele vastava pubi või käite noortega koos ööklubides,või siis,kas on teile eelistatud nooremaid/vanemaid partnerid jne.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 14:29
On eelistatud nii nooremaid, kui oh üllatust.. vanemaid samas...eks isegi teen valikud, säädes piiranguid
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 14:40
kas need piirangud on otseselt vanusega seotud?
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 14:55
vanamees seab piiranguid.... näit peab või suus sulama, auk tihe jne
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 14:56
Vanusega ikka...sest et...pole ju mõeldav, et isa semmib tütrega või poeg emaga(piltlikult)
Mina isana küll oma tütart ei laseks miskil "pässil suksutada" ja mina pojana, emaga ühte sängi ei heida, arvestades muidugi iseenda vanust ja sepst on täiesti mõistetav, et noor tibinas, taadiga ühte tuppa ei mahu(piltlikult)
Aga laiemalt võttes, siis pole probleemi tekkinud, otse vastupidi...miskipärast (isiklikult mina) saab noorematega ja ka vanematega palju kiiremini ühise keele leitud, kui omavanustega (see pole reegel)
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:07
Päris paljudel Euroopa vabatahtlike programmidel on piirangud peal. Et kuni 30-aastani saaksid näiteks vabatahtlikuks minna ükskõik kuhu riiki ja mida tegema. Aga pärast seda vanust enam niimoodi ei saa. Saad siis, kui ajad grupi nooremaid kokku, võtad vastutuse enda peale ja lähed. Paljud tasuta rahvusvahelised koolitused, mida meie organisatsiooni kaudu pakutakse, on kuni 30-aastastele. Hiljuti just pidin seetõttu loobuma kandideerimisest ühele indias toimuvale koolitusele, mis kestab 2 nädalat.
Sellistel hetkedel kirun küll ennast, et ma õigel ajal ei osanud neid võimalusi näha ja neist kinni haarata. Aga mul oli siis vaja mehel olla ja kodu mängida. KRT.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:07
ikka on mõeldav,et noorem semmib vanemaga ja vanem nooremaga-kõik on peas kinni
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:08
jan-äkki on need sinu piirangud?
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:11
tegelikult on see inimese eripära,et ühele meeldib tütar,teisele ema...vanus vast siin suurt rolli ei mängi.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:24
mulle meeldis ka üks ema
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:30
Tegelikult on muidugi suhtumised kinni inimese mõttemaailmas, olgu siis olmelisel või intiimsel tasandil.

Aga kui nüüd saladust reeta siis...üks kena tibitar poleks ju paha ja Janpoisile võiks soovitada ..."astu läbi mõnest pansionaadist, nt.Iru ja Sinu unistused täituvad"
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:34
vastates ka teemasse siis minu vanus pole mulle küll prbleemiks....
kui sul pole kindlat ametit.... ja vahetad töökohti nagu sokke siis vast saab see probleemiks, ent kui sa mingil kindlal ametil kõik aeg arened ja ennast täindad....
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:52
jan....loe tähelepanelikult....ma ei pidanud silmas ainult tööd
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 15:59
No paraku on töö oluline, sest sellega kaasneb....RAHA ja kuna raha on ülim , siis võib selle puudumisel ka tõrjutuse ilmingiud esineda...sest et kellele on vaja vaest ja väsind vanainimest , isegi surm sellist ei võta
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:16
coya loe hoolikalt..... kui sa oled spetsialist... suhted, töö, seks ....
vabanda, et kirjutasin nii nagu ka seks oleks amet
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:20
aikon,mina eelistan tööle võtta küll vanemaid inimesi,sest neil on kogemusi,elutarkust ja nende peale võib loota.
Jan,kes võtab seksi tööna,kes lõbuna
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:21
mis kogemusi on inimesel kes on igal töökohal erineva ameti peal ja nii juba terve elu?
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:22
äkki sa coya oled hoopiski soovoliniku abinaine....?
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:28
Jan, ega sa ometi zootehnikut mõelnud
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:39
Coya, Sul on loomulikult õigus, et sel kombel talitad aga ma tõmbaksin praegu paralleeli oma eelneva postitusega, kus ma seadsin eelistuseks enam-vähem omaealisi, kui pidasin silmas elu seda külge, mis meeldivaid hetki puudutab. Sinagi lähtud oma eelitustes, kinnistunud mõttemaailma ja langetad selle põhjal otsuse.
Ma miskipärast arvan (kes ei tea, see arvab), et 30.-sed valivad omale tööjõudu samal põhimõttel ja neile ei saa seda pahaks panna
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 16:42
ei jott..... meil on ametis soovolinik, mingi ombudsman ja ka zootehnik, ent need kaks viimast ei puutu asjasse
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 17:14
küsige seda vanuse asja caribiani käest..... sealt tuleb kindlasti terve loeng
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 17:25
no cariba nüüd küll ilma rahata loengut ei pea. Ehk siis ütleb, et minge bon i seal näete väärtuslikke inimesi
˅ näita rohkem ˅
2012-01-06 18:21
no vanemale pead ikka austusega suhtuma, see ju nii loomulik aga et saada siis ikka käsi väänata
Aga minge siis Euroopa taha
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 10:18
Kui nüüd aus olla, siis just tänu oma vanusele (praegu 22) ei ole ma saanud korralikku tööd eelnevatel aastatel. Öeldi, et kogemused puuduvad. Eks mingil määral võib ju õigus olla tööandjatel, aga nad tihtipeale unustavad, et noor inimene võib olla vägagi õppimisvõimeline ning suudab kolleegide pealt, nende vigadest õppides ise kiiresti samale või isegi paremale tasemele jõuda.

Ise aga tööandjana nüüdseks, pean mainima, et endalgi on tekkinud eelarvamused vanuste suhtes.
Ning kui aus olla, siis... eelistan alates 25 kuni 50. Alla 25 sobivad ainult füüsiliseks tööks. Jääb puudu sellest, kuidas öelda: stabiilsusest. Järjekindlus on vist asja nimetus. Üle 50 aga ei suuda ajaga eriti kaasas käia. Mõni suudab tõesti, enamus on aga vaikselt hakanud alla käima.
Aga eks see olegi elu kulg - mullast me tuleme ja mulda me läheme.

Erandid kinnitavad reegleid, ärgem seda unustagem.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 11:28
50 ja muld? Einoh, andke andeks.... Meenutaks poisile, et pensioniiga on meil Eestis meestel 63 aastat ja naistel 60-63 aastat olenevalt sünniaastast. Mida see 50-nene muld siis 13 aastat veel pensini tegema peaks või kelle ülalpidamisel olema?
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 13:55
Üle 50 ei suudaga ajaga kaasas käia?
Ehk see võib ju ka olla 25 aastase kogenematutes silmades, arvad et tead juba, mis õige, mis vale.
Praegu, olles 56, näen, et tarkus(elukogemus) tuleb siiski ainult aastatega ja omaenda kogemuste kaudu.
Muidugi, osa inimesi on juba 35 selt sisuliselt koomas.
Ja meie ühiskond on oma ajaloo ohver, paljud vanemaealised on muserdatud, orjastatud ja mõtlemisvõimetud.
Paremad näited on piiritagant, vaata ärimehi, kes on 30-40 aastat äris olnud, 60-70 aastased, mõistus töötab fantastiliselt, kogemuste pagas on aukartustäratav ja vaimne ja moraalne pale on puhas ja klaar. Rõõm suhelda...sest olen suhelnud.
Siis lõpetuseks - igaühel oma maailm, omad kogemused ja tõekspidamised.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 14:44
Nõustun sinuga Valgus. Aga ma ei rääkinud ärimeestest, kes ongi teatud sorti erandid siin ilmas. Rääkisin keskmisest Eestis elavast meesterahvast, kes on puretud NSVL poolt. Eks see võib-olla ongi eelarvamus. Seletasid väga õigesti ära teatud keskkondade erinevuse ja individuaalse võimekuse. Osa on juba 35 arenemisvõimetud ( elu aeg tehasetöölised ), teised aga arenevad tugevalt kauem.

Foxy, ma ei öelnud, et 50 on muld. Ma ütlesin et sealt alates hakkab inimene juba vaikselt degradeeruma. Pension tuleb 63, kui inimene üldreeglina ongi juba pensionär - tihtipeale töövõimetu. Osadel kordadel aga kõlbulik ülemuseks ja tervis parem kui mõnel 40-sel.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 17:34
müts maha mustatöö tegijate ees.... olgu nad 25 või 60
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 19:53
müts maha ärimeeste ees.... olgu nad 25 või 60
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 22:29
raudne ja .... olid ka ärimehed
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 23:36
Veerev kivi ei sammaldu.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-07 23:50
Igati nõus ühe (või laiemalt võttes lausa mitme) eelkirjutajaga, et vähemalt isiklikus elus vanus küll mingit rolli ei mängi. Ja kõik on puhtalt maitse asi. Kellele ema, kellele tütar; kellele isa, kellele poeg. Kes eelistab endavanust või nooremat, sellele [palju] vanem partner muidugi ei sobi. Aga kes eelistab just vanemat, sellele sobib nimelt see. Ja otse loomulikult ka vastupidi.

Võtame üheainsa näite tuntud inimeste (ei tahaks öelda, et just lausa prominentide) hulgast - näitlejad Tõnu Kark ja Kadri Kilvet. Vanusevahe ei rohkem ega vähem kui 26 aastat. Niipalju kui avalikkusele teada, siis igati toimiv ja õnnelik paar, lapsed ja puha. Kadri Kilveti isa Kaarel Kilvet oli õnneks mõistlik mees ja ei öelnud oma vanale sõbrale Kargule, et "Mina isana küll oma tütart ei laseks miskil pässil suksutada", vaid andis oma tütre talle pikemalt puiklemata naiseks (sellest võib põhjalikumalt lugeda nt siit: http://www.kroonika.ee/index.php?module=article&id=13000). Ei usu, et keegi sellest midagi väga kaotas või see kellelegi kuidagi väga haiget tegi.

Seda kaasust ei pea otse loomulikult mitte seadma mingiks etaloniks ega kutsuma kõiki teisi seda järgima, aga hukkamõistuks ja halvustamiseks ei näe samuti vähimatki põhjust. Ja küllap on tavaliste inimeste hulgas sellise (või veelgi suurema) vanusevahega toimivaid-õnnelikke paare palju enamgi veel.

Töötamise teemadel hetkel sõna ei võtaks . Tundub, et eelkirjutanud on kõik olulise juba ära öelnud
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 00:04
kurikamõrvar oli ka mustatöö tegija
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 00:20
Nimi ja amet meest/naist ei riku, kui mees/naine on ise austamise vääriline ja tubli töömees/-nane
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 00:34
Jutt kisub ikka töö peale.
Vanus pole minu arvates probleem, kui inimene ikka aru saab, kui vana ta on ja käitub vastavalt sellele.
On ju nähtud küllalt noori vanamehi või üle 40 naisi, kes arvavad, et on ikka teismelised. Ja kui neile seda öelda, saad teada, et ise oled vanamoeline konservatiiv.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 00:43
Inimene ongi vana, kui ta hakkab käituma nagu vanale inimesele kohane. Ja need noored, kes kirjutavad ette, mina vanem inimene tohib ning mis tal sobib teha, on ise palju suuremad lubjakad.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 08:52
Nii ei saa just öelda,et inimene ei vanane ja ta teeb kõrges vanuses oma tööd sama hästi kui seda noorena.On alati erandeid.Alles sügisel näidati telekas kus mees oli vist 92-e aastane kui ta oma töösuhte lõpetas ja oli eelnevalt pidevalt tööl käinud.Kusagil kuulsin edukast 83- aastasest naistreialist,kes ei kavatsegi veel pinsile minna.Samuti on nii ka nende suurte vanusevahedega kooseludega,kes elav koos hästi.
Mina ükskord küsisin küll ühelt prostilt kui vana mees peaks peaks olema,keda sa enam ei teenida. Vastus oli muidugi,et vanus pole üldse oluline..pakun talle teenust niikaua kui ikka veel kõvaks läheb aga,kuidas ta paugu lahti küll saab siis selle eest hoolitseb teenusepakkuja ise,mehe asi on muidugi maksta aga mitte rohkem kui noorem Tuleb välja,et mõnel puhul mehed ei vananegi
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 12:28
veelturul,
Mida Sa oma kommentaariga mõtlesid? Et kui keskealine mees või naine julgeb olla elurõõmus ja vallatlev, mängib end elust läbi ja ei karda noorte seltskonda, siis tuleb ta hukka mõista? Su sõnavõtust praegu jäi umbes selline mulje, et 15 aastane peab olema nagu teismeline, 25 aastane nagu noor, 45-aastane peab kodus telekat vahtima ja aeglaselt liikuma, ja 75-aastane peab ära surema, sest õige on teha nii, nagu vanus ette näeb?

Ma natuke liialdasin, aga minu arust on seda tüüpi seisukoht jabur. Kui ikka 90-aastane tahab DJ-na plaate keerutada ja lennukist langevarjuhüppeid teha, siis las ta teeb. Kui teismeline tahab raamatuid lugeda ja salli kududa, siis las ta loeb.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 12:46
kurikamõrvar oli lihtlabane MÕRVAR
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 13:11
oh, mulle nii meeldivad sellised erksad vanaonud ja vanaemad, nagu John kirjeldas. langevarjud jne. eriti sellised kokkuhoidvad vanapaarid, kes teineteisest vaevu kinni hoides tegutsevad, elavad ja on muidu endaga rahul. saad aru, et nende ees on olemas elu ja tahe elada.
ma ei heida kellelegi ette oma east ees või taga olemist. peaasi, et need vanaks ja nooreks peetud ise vaimselt terved oleksid. tervis oleksi minu arust nende puhul peamine. ja teine asi - oma eluga rahulolevad.
nt Ita Ever - erk mutt. oskab vananeda. „vana“, aga ta on elav ja teeb praegugi „lollusi“.
või siis teistmoodi kihvt daam on minu arust Nina Hagen. meigib ennast nukuks, kannab tutte, teeb endale patse jne ning elab ja protestib kah nagu teismeline, aga millist muusikat ta oma eas veel teeb ja ta on ise huvitav persoon.

ma ei saa veelturu eest vastata, aga ma arvan, et ta võis vanusele vastava oleku all pidada silmas enesest lugupidamiset, oskust käituda igas olukorras. teine asi on see, kas see käitumine peaks teiste ootustele vastama. arvestada teistega ju võiks ja peabki, aga olulisem on olla sina ise.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 17:21
Jõudsin töölt koju ja saan nüüd vastata. Ehk ei osanud ma end piisavalt hästi väljendada.
Mul oli silme ees lausa paar konkreetset inimest. Loomulikult ei pea keegi end koju nelja seina vahele matma, ei tohigi.
Ja kui suudad 40-sena tuttidega patsid välja kanda, lase käia. Mina ei tunnista ka vahel oma vanust, ei tunne seda, mis aga ei tähenda, et unustan enne väljumist peeglisse vaadata. Ma pole teismeliste usku, et kui topin endale number-paar väiksemad riided selga, siis olen ilusam ja saledam. Aga kui lisaks riietumisele on ka mõte nagu teismelisel, siis on see üsna masendav.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 17:39
Tegelikult, Utha, Sa oskasid küll minu eest vastata.
Kui vaja, lähen lastega liivakasti mängima, aga ma löö kedagi kühvliga, ei viska liiva silma ega hakka jonnima,
kui keegi kasvõi meelega mu liivalossi ära lõhub.
Ja saan päris hästi aru tööandjast, kes 40+ CV-d kõrvale tõstab. Tegelikult oleme väljakujunenud
veidrikud ja mõni on tõesti juba vana inimene.
˅ näita rohkem ˅
2012-01-08 18:12
tasa minna kompud suus, jajah
˅ näita rohkem ˅
1
2