Siin siis alljärgnev lugu, millega mõned tehniliselt taibukad pervikud võivad hakkama saada. (Ilmselt on ka iha neid ohtrasti).
Veebikaamera vaatab sind
Kirjutas Ronnie Jaanhold
Reede, 21 Jaanuar 2011 18:09
Suht raske on saada läpakat kuhu ei oleks ekraani külge integreeritud veebikaamerat. Ma isegi mingil ajahetkel päris tõsimeeli otsisin sobivat arvutit kus EI oleks veebikaamerat sees. Miks? Sest iga kord kui ma silmanurgast märkan seda kaamerat siis mul tuleb tahest tahtmata kosmoseodüsseiast meelde HAL 9000. Tuim ja külm objektiiv jälgib sind siis kui sa oma nina nokid või kui sul on lihtsalt halva-soengu-päev. Ilma pikemalt mõtlemata (ropp nagu ma olen) hakkasin otsima, et kas on olemas mõnd malwaret või siis bot’i funktsionaalsuse osa mis lisaks tavapärasele nuuskimisele tegeleks ka veebikaamerast nähtava salvestamise ja jälgimisega.
Ma leidsin küllaldaselt temaatilist materjali ja ka intsidente mis on aset leidnud laias maailmas. Nimelt selgus, et üsna tüüpiline on see, et läbi veebikaamera materjali rahuldavad ennast pedofiilid ja muidu perverdid. Inimesed kes onlines olles otsivad väikeseid tüdrukuid ja poisse ning usalduse saavutanult paluvad neil teha kõikvõimalikke koledaid asju selle läbi. Siinsamas oli üks juhus Rootsis ja see pedofiil pandi ka kinni mõneks ajaks. Samuti on teada intsidente kus on salvestatud veebikaamerast materjali ning kasutatud seda hiljem väljapressimisel (!?). See tundub vähemalt minu jaoks natukene rohkem privaatsesse ruumi tungimisena kui meili lugemine või kontaktide kasutamine kontaktiraamatust. Natukene rohkem. Mitte palju.
Kuidas hoiduda?
Siin on tegelikult küsimus selles, et tegemist ei ole spetsiifilise ründevektoriga vaid küsimus on pigem selles kuidas üldse hoiduda kõikvõimalikust pahavarast. Minu teada ei eksisteeri konkreetselt veebikaamera pildi püüdmiseks eraldi suurt kategooriat malwaret vaid see on pigem mingite pahalaste üks funktsionaalsuse osa. Tuleb käituda teatud hügieenireegleid silmas pidades. Nendest ma kindlasti räägin hilisemates postitustes.
Kuidas käituda kaameraga?
Kui on USB kaamera ja ei ole ebamugav seda arvutist sisse-välja tõmmata siis tee seda regulaarselt. Iga kord kui kasutad siis lülita sisse.
Kui on kaamera millel on sisse ehitatud klapp mis lükkab silmale kaane ette siis kasuta seda.
Kui kaamerat ei kasuta siis on võimalus see suunata näiteks lakke või kuskile seina vaatama. Las varjudemäng jääb ainsaks huvitavaks infokilluks mida perverdiga jagada.
Paljudel kaameratel on sisse ehitatud ka pisikene LED mis lülitub sisse siis kui mingi rakendus kasutab kaamerat. Sõltuvalt kaamerast ja selle mudelist on võimalik, et sellest tulukesest saab üle, aga kui kasutada tüüplibrarysid pildi striimimiseks siis küllaltki tõonäoliselt lülitub see sisse. Kui sa ei kasuta oma teada kaamerat ja tulukene põleb siis tea, et oled laval.
Annan siinkohal ka viitena ühe toreda 33 aastase, 5 lapse isa kes oma ema elutoaarvutit kasutas selleks, et salvestada võõraste inimeste veebikaameratest videosid. Ta läks vangi 18 kuuks.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1332336/Hacker-jailed-18-months-Matthew-Anderson-spied-users-using-webcams.html (24 november 2010).