mikhan, ma loen siit su vastust. sa kirjutad kitsarinnalisus? sildistamine? kahtlustamine?
kas sa ei liialdanud mitte? sa pidasid praegu ikka silmas kitsalt seda koduteemat ja suhtumist sellesse või oled praegu muidu natuke tundlik inimeste kahtlustava ja negatiivse hoiaku suhtes?
ma tahan tuletada meelde, et teemaks on siiski midagi nii isiklikku nagu kodu inimesele ainult olla saab. siis on kahtlustamine ja „kitsarinnalisus“ ka igati lubatud, ma arvan nii. mida sa siis pakuksid ettevaatlikkuse asemele? leplikkust ja poolehoidvat suhtumist?
kui tegu on esimese kontaktiga.
oletagem, et tegu on kahe tundmatuga, kes elavad linnas, aga selle erinevates osades, kus on erinev elu ja vahel ka kehtivad elanikele teised seadused või siis elatakse koguni sama parkla juures, aga erinevates hoonetes. kahte tundmatut lahutavad ainult erinevad trepikojad ja aknad. vahet pole, aga nad on linnakodanikud ja linnas kehtivad koduhoiu osas teised tavad. maakandis on need suhtumised natuke teised - arvestagem ka sellega. linnas kasvanutel on kahtlustamine sees. ma ei tea, kuidas seda paremini kirjeldada, aga on. ja nagu ma enne kirjutasin, see suhtumine kodusse oleneb ka piirkonnast, kus elatakse ja kultuurist, mille keskel me oleme.
ja siis need linlased, kes kumbki on elanud oma elu, tahavad korraga kohtuda. kumbki eraldub korraks oma linnakodust ja lepitakse kohtumise kokku nt samas pargis, mis koduteel on. kahe tee ristumise kohas. tuttavas kohas. parim koht neile ka ja neutraalne keskkond annab juurde aega teineteisega kohanemiseks ja harjumiseks, sobivuse selgitamises. harjumus aga tekitab tunde millestki kindlast ja turvalisest, stabiilsest.
siiani on arusaadav?
kodu on side endaga ja oma tegelike juurtega. sellega, kes sa oled. seal sa oled kaitstud.
selleks, et teine sinna juurde juurde lubada, peab tal enne tekkima side sinu endaga. see on olulisem kui side koduga. see tuleb siis, kui ta tuleb. kui seda on sideme tugevdamiseks vaja. seal on aeg teine. sinna peaks siseneme delikaatselt ja teist austavalt.
iga muu (vastu)tegevus peletab teise eemale.
kui keegi arvab, et ta tunneb ennast teisega selles alas - kodus, mida ta seni pidas ainult enda omaks ja kuhu teiste jalg ei ole astunud, ebamugavalt, tuleb talle anda taganemistee. sinna sisenemiseks on vaja luba, nagu ma kirjuasin. see, millal keegi teisele selle loa annab, on isiklik asi ja aeg (pikkuselt), mil inimesed harjuvad teineteisega, on ju ka igal isikul erinev. alguses harjutakse olema koos natuke aega, siis tehakse seda juba natuke rohkem jne.
selles osas, mis puutub oma ruumi jagamisse mingi tundmatuga, ei saa keegi mulle midagi dikteerida peale minu enda. see on minu kodu ja mina valin, kes siia tulevad.
kes minu privaatsust ei taha austada, nendega ma ei suhtle. lihtne.
ja tunnistan, et ma olen kuri nendega, kes tahavad veenda mind midagi vastupidi tegema.