Tere
Ma ei tea, kas keegi siit on tegev ka sellises virtuaalses-reaalses kogukonnas nagu CouchSurfing...
(Keda huvitab, aga ei tea, siis guugeldagu, ei hakka siin pikemale tutvustusele serveriruumi ja bitte-baite raiskama)
Mina ise olen. Ja sealse kogemuse põhjal tekkis mul üks idee, mille viskaksin siinkohal õhku.
Nimelt on seal samuti kasutajate virtuaalsed profiilid jne (muidugi oluliselt vähem anonüümsed ja enam tõsised-sisukad jne), saab ennast tutvustada (vähemalt osaliselt etteantud formaadis), panna pilte jms. Ehk et üsna sarnane siinsega (ehkki keskkonna-kogukonna eesmärk on muidugi hoopis teine). Aga lisaks on seal veel midagi, mida siin ei ole. See on inglise keeles "references", mida võiks tõlkida kui "viited", aga ehk ka "soovitused" (või teatud juhtudel hoopis hoiatused). Olgu siin ja edaspidi "referentsid", vabandan juba ette anglitsismi kasutamise pärast.
Need on siis lühiiseloomustused või tutvustused, mida üks kasutaja teisele kirjutada saab. Reeglina siis need, kes on ka päriselus kohtunud - nt üks on teist majutanud või ollakse koos reisinud vms. Enamasti on need positiivsed ja sõbralikud (nt majutas mind väga lahkelt, andis süüa kah, sõidutas ringi või tegi linna peal ekskursiooni, hästi huvitav vestluskaaslane jms), aga on ka negatiivseid (ei ilmunud kokkulepitud ajal kohale või ei võtnud ulualla, ehkki oli lubanud; kodus jubedad tingimused, külalisena sõi mu külmkapi tühjaks või helistas mu kodutelefonilt teisele poole maakera, vms).
Jäin siin ühekorra mõttesse - kuipalju huvitavam (või ehk ka komplitseeritum?) võiks käesolev portaal olla juhul, kui ka siin oleks selline võimalus...
Näiteks võiks mõni naine kirjutada mõne mehe kohta "Igavene jurakas riist, keppis mind poolteist tundi jutti, sain X orgasmi ja olin lõpuks täiesti oimetu". Või siis ehk hoopis "Suuga teeb suure linna..." (mille all võib muidugi mõista nii ühte kui teist
). Loomulikult võivad samamoodi ka mehed naisi kommenteerida. Ehk siis - mitte siin foorumis (mida loeb ilmselt siiski vaid vähemus), vaid konkreetselt ankeedi juures, nii et see oleks nähtav igaühele, kes selle konkreetse ankeedi avab.
Kuritarvituste ja põhjendamatute rünnakute vältimiseks võib olla selline seadistus, et referents muutub avalikuks alles peale selle heakskiitmist kommenteeritava poolt, või siis on võimalus see maha kustutada (nagu praegu piltide kommentaarid) vms. Tulemuseks oleks muidugi ilmselt see, et järele jääksid ainult positiivsed referentsid
. Aga vastasel juhul oleks liiga palju võimalusi teiste inimeste põhjendamatuks ründamiseks või halvustamiseks not least libakontode alt. Libakontod on vist ametlikult küll keelatud, aga kes seda kontrollida ja jõustada suudab...
Muidugi võib libakontode alt uhada ka kiitvaid hinnanguid, aga pikema aja peale joonistub mingi profiil siiski selgelt välja. Kui sind on kommenteerinud keegi, keda omakorda on kommenteerinud keegi, kes on või tundub usaldusväärne (teda on omakorda kommenteeritud), jne jne. Just nii see CouchSurfing'us toimibki. Ka seal on ju eelkõige virtuaalsed profiilid. Ehkki enda identiteedi tõendamist (et oled ikka reaalne inimene - ning sealjuures just see, kellena ennast esitled) soositakse igati, ei ole see siiski kuidagi kohustuslik. Väga palju toimib usaldusel. Mille aluseks on muuhulgas ka needsamad referentsid.
Tõsi, siin ja praegu on olemas piltide kommenteerimise võimalus, aga see pole ikka kaugeltki see. Kui pilte pole, ei saa üldse kommenteerida - ja kui ka on, siis peaks see võimalus ikkagi vaid piltide jaoks jääma, muidu tekib liigne segadus.
Kas on väga hull ja jabur mõte? Mida arvatakse? Not least adminnide-moderaatorite poolelt. Muidugi võib ka täiendus- ja parandusettepanekuid jms teha
Päikeselist sügist
VV
P.S. Igaks juhuks vabandan, kui selliseid ettepanekuid ehk kunagi kusagil juba tehtud. Diagonaalis siit pilku üle lastes ei hakanud küll kusagil silma...